Invoering minimumuurloon
Een van de belangrijkste oorzaken is de invoering van het minimumuurloon in plaats van een minimum maandloon. Iedereen die het minimumloon verdient, ongeacht de fulltime werkweek van het bedrijf, verdient vanaf 2024 per uur hetzelfde bedrag. Voor fulltime werknemers betekent dit soms een loonsverhoging van meer dan 11%. Andere factoren zijn de verhoging van het minimumloon met 3,75% en de verlaging van de pensioenopbouwleeftijd van 21 naar 18 jaar.
Breng kosten op tijd in kaart
Recent onderzoek wijst uit dat deze aanpassingen een ‘rimpeleffect’ veroorzaken; loonschalen net boven het minimumloon stijgen eveneens. Dit leidt tot hogere lonen en een toename in de verplichte pensioenafdrachten die aan het loon gekoppeld zijn.
Analyseer als werkgever aan het begin van het jaar het effect van de loonkostenstijging op je verlies- en winstrekening. Zo waarborg je de financiële gezondheid van je bedrijf en ben je in staat om strategische beslissingen te nemen.
Sigma denkt met je mee
Heb je bij het uitvoeren van de loonkostenberekening assistentie nodig? Sigma Personeelsdiensten heeft de kennis en ervaring in huis om je door de complexiteit van de gewijzigde loonstructuur en de impact ervan op de bedrijfsvoering heen te loodsen. Schakel ons op tijd in, zodat we jou kunnen helpen bij het effectief beheren van de financiële planning en strategie in deze uitdagende tijd.